Aşil Tendon Rüptürü 

Aşil tendonu, vücudumuzun en kuvvetli bileşkelerinden biridir. Vücudumuzun biyomekaniği için elzem statüsünde yer alan önemi, onu diğer tendonlardan ayırmaktadır. Kuvvetli yapısı, yırtılmasına olanak verebilecek sebeplerin araştırılmasına sebep olmuştur. Ancak aşil tendonu ve yapısal bileşenleri incelenirse, bu yırtılamanın patofizyolojisi anlaşılabilir.

Baldırın arka bölümündeki kas grubunun topuk kemiğine birleşmesini sağlayan yapıya Akhilleus’un aşağıdaki öyküsünden esinlenilerek Aşil tendonu adı verilmiştir. 
Homeros’un İlyada’sındaki Troya savaşının en mühim figürlerinden olan Akhilleus (Aşil), Thetis ile Peleus‘un oğludur. Annesi Thetis, Akhilleus’a ölümsüzlük kazandırmak için çocukken onu ölüler ülkesindeki Stiks Irmağı’na daldırmıştır. Bunu yaparken Akhilleus’u topuğundan tuttuğu için topuğu büyülü suya değmemiştir. Akhilleus’un ölümü ancak ve ancak topuğundan alacağı bir darbeyle olacaktır. Paris, attığı okla onu topuğundan vurur ve Akhilleus’u öldürür.

Anatomi

Aşil tendonu insan vücudundaki en büyük tendondur ve gastroknemius ile soleus kaslarının tendinoz kısımlarının birleşmesiyle oluşur. Gastroknemius tendonu kas göbeklerinin distal sınırında geniş bir aponevroz şeklinde başlarken, soleus tendonu, proksimalde, soleus kasının posterior yüzeyinden bir band şeklinde orijin alır.