Pnömöni (Zatürre)


Pnömoni (Zatürre)
Akciğer parankim dokusunun enfeksiyonudur. Pnömonide bir tek hastalık seyri yoktur. Hastalığın seyri; etken mikroorganizmalara, kişinin bulunduğu ortama ve akciğerlerde hasara uğrayan yerin büyüklüğüne göre değişir.

Etyolojik olarak pnömoniler dörtşekilde sınıflandırılır.
1. Bakterilen orafarenjial mukozadan, alt solunum yollarına inmesi ve enfeksiyona neden olması.
 2. Kişilerin yaşadıkları ortamdan kaynaklanan pnömoniler (tipik ve atipik pnömoniler).
 3. Hastane kaynaklı pnömoniler (nosokomial pnömoni). Hastaya, hastanede kullanılan aletlerle ve asepsiye dikkat etmeyen hastane personeli tarafından bulaştırılır. Etkeni, antibiyotiklere karşı dirençlidir.
4. İmmün (bağışıklık) sistemi çeşitli nedenlerle baskılanmış veya bozulmuş olan kişilerde ortaya çıkan pnömoniler. Granülositopeni (Lösemi ve diğer malign (kötü huylu) hastalıklarda olur, kemoterapi ve radyoterapiye bağlı olarak da gelişebilir.), organ ve kemik iliği transplantasyonları, kazanılmış immün yetersizlik sendromu (AİDS) gibi durumlarda görülür.



Öykü
Hızlı nefes alıp verme, ateş, kuru veya balgamlı öksürük pnömoninin ana belirtileridir. Göğüs ağrısı, göğüste çekilme (retraksiyonlar), burun kanatlarının solunuma katılması, hava açlığı, solunum hareketlerinin azalması, nabızda hızlanma, beslenme zorluğu, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, konvülsiyonlar (havale geçirme), uykuya meyil pnömonide görülebilen bulgulardır. Hastalığın belirtileri hastanın yaşına göre değişebilir ve pnömonili yenidoğanlarda akciğer ile ilgili bulguların bazıları görülmeyebilir.


Tedavi
Antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi tedaviler genellikle kullanılır. Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedaviler gerekebilir. Çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir.

Tüm pnömoni türlerinde ortak olarak antibiyotik tedavisi uygulanır, ayrıca tüm hastalar bir fizyoterapist eşliğinde fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınırlar. Hastalığın rehabilitasyonunda postüral drenaj, manuel teknikler, öksürme eğitimi, solunum egzersizleri ve mobilizasyon teknikleri kullanılı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder